„Ingatlanosok, kérem, ne keressenek!”
Amikor eladnád a lakásod: egyedül vagy segítséggel?

Ha végig mentél az előző bejegyzés kérdésein ( https://ingatlanban-otthon.hu/mik-az-elso-lepesek/), és tisztába kerültél azzal, hogy mit és mennyiért adsz el, jöhet a kérdés, hogy hol és hogyan hirdesd. Mi kell ahhoz, hogy a lehető legrövidebb időn belül a legjobb áron értékesíts úgy, hogy a legtöbb pénz maradjon meg neked?

1, Ingatlanközvetítővel:

a, Megbízhatsz egy ingatlanközvetítőt kizárólagos megbízással, és várhatod, hogy az vevőt hozzon az ingatlanra. Jó esetben egy tapasztalt tanácsadó foglalkozik vele, és jól állapítják meg az irányárat. Csak egy tanácsadóval kell tartanod a kapcsolatot, viszont le vagy kötve 3-6 hónapra, ha esetleg saját vevőd lenne, minimum a jutalék felét akkor is ki kell fizetned. Jutalékszint: 2-4% +Áfa.

b, Megbízhatsz több ingatlanközvetítőt általános megbízással. Ilyenkor általában elárasztja az ingatlanod a hirdetési portálokat, sajnos legtöbbször különböző árakkal, különböző információkkal. Általában több tanácsadóval kell tartanod a kapcsolatot. Jutalékszint: 2-5%+Áfa.

2, Saját értékesítés:

Ami inkább saját hirdetést jelent. A leginkább elterjedt hirdetési portálokon általában havi 0-10 ezer forintért lehet hirdetni, attól függően, hogy hány képet akarsz feltölteni, illetve milyen kiemelést kérsz a hirdetésed mellé.
A tulajdonosok által hirdetett ingatlanokra viszont vadásznak az ingatlanosok. Ha valaki tényleg önállóan szeretné eladni az ingatlanát, akkor sem fogja elkerülni azt a problémát, hogy amíg él a hirdetése, folyamatosan fogják hívni különböző ingatlanközvetítők, mivel többségük így próbál megbízást gyűjteni.
Ne legyenek kétségeid, mindegyiknek lesz egy konkrét ügyfele, aki pont a Te lakásodat akarja megvenni. Persze nagyrészt csak addig, amíg alá nem írod a megbízási szerződést.

Vannak olyan ingatlanközvetítő rendszerek, szoftverek, amelyek napi szinten kigyűjtik a magánhirdetéseket egy zárt oldalra, amit csak ingatlanosok használnak. Így még böngészniük sem kell a tanácsadóknak. Sajnos olyan hirdetések adatait is átveszik, ahol le van tiltva a telefonszám. Az pedig csak kihívást jelent nekik, ha azt írod a hirdetésbe, hogy „ingatlanosok, kérem, ne keressenek!”.

A napi 5-10 ingatlanos telefon után általában elmegy a kedved az egésztől, és leszerződsz valakivel vagy valakikkel. Költségszint: 0.-Ft- 5%+Áfa.

Mégis, akkor mi lehet a megoldás?

Tarts velem, és elmondom: https://ingatlanban-otthon.hu/magamadomel/