Merre tovább Ingatlanárak?

Sokat gondolkodtam azon, hogy mi legyen az a téma, amivel elindíthatom ezt a Blogot. Biztosan Bennetek is vannak kérdések, illetve vannak olyan témák, amiről szívesen olvasnátok a véleményemet, tapasztalatomat.
De mielőtt belemennénk egy adott kérdésbe, azt gondoltam, hogy megosztom Veletek a saját gondolataimat a mostani ingatlanpiaci trendekkel kapcsolatban.

Merre tovább ingatlanárak? 

Tudom, ez egy kényes téma, mert mindenki mást mond. Az természetes, hogy mindenki a saját érdekeit képviseli, ha nyilatkozatot kell tennie a sajtónak. Természetesen a külföldi vásárlók a belvárosban, a befektetők, a banki kamatok, a CSOK, a hitellehetőségek mind befolyásolják az árak emelkedését.
Ennek ellenére szerintem megjósolhatatlan. Hogy miért?

Nézzük a tényeket.
Budapesten ma összesen 28564 lakást, 9308 házat hirdetnek az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portálon eladásra, ebből összesen 2115 az új építésű. Szintén Budapesten 8777 lakás és 725 házat hirdetnek kiadásra.

Ehhez képest, 2016 január-2017 szeptember között Budapest területén 20 316 építési engedélyt adtak ki. A 2017 január és szeptember között használatba vett lakások száma viszont csak 1660.
Hol van a fennmaradó 18 656 lakás? Mert épülnek, az biztos.

ksh.jpg

 

Mi történik, ha ennek csak egy része kikerül a piacra?
Mivel ismét működnek a banki finanszírozások, több nagy projektnél lehetőség volt/van úgy vásárolni, hogy csak 10-20%-ot fizetsz ki, és a többit csak az átadáskor. Sokan vásároltak így lakást, bízva abban, hogy ezeket később az ingatlanárak emelkedésével, nagyobb haszonnal adják tovább.

És itt vannak a CSOK-ot igénybe vevők is, akik elvileg beköltöznek majd az új lakásukba. De mi lesz a régivel? Eladják? Vagy kiadják?
Egy dolog biztos. Ez a 18656 lakás valamilyen formában a piacra kerül. Hogy mikor és hogyan, az ma szerintem megjósolhatatlan.

Természetesen különbséget kell tenni befektetésre szánt ingatlan vásárlásakor, illetve ha saját magunknak keressük az új otthont, az új életteret.

A legfontosabb, hogy ne higgyetek senkinek. Nekem se. Higgyetek saját Magatokban, a szemeteknek, a megérzéseteknek, és legyetek tisztába, hogy mennyi kockázatot tudtok vállalni egy adott cél érdekében.
Próbáljatok racionálisak lenni, bármennyire is nehéz, hiszen egy ingatlanügyletbe az érzelmek bevitele sajnos nagyon sok pénzbe kerülhet.

Ha kérdésetek van, egy adott ingatlan eladása, illetve vétele estén, vagy nem tudjátok, hogy merre induljatok el, kérjetek egy személyes konzultációt, mielőtt meghoznátok egy drága döntést.