Ha már megszületett a döntés az eladásról, egy érdekes, izgalmas, és tanulságos folyamatnak nézel elébe. Összeszedtem a legfontosabb lépéseket, amelyek ahhoz kellenek, hogy tisztában legyél a saját és ingatlanod lehetőségével.

  1. Érzelmi elengedés: 
   Az ingatlaneladások egy része kényszerből történik. Egy válás, anyagi problémák, haláleset esetén bele se gondolsz, hogy mennyire fontos ez a rész.
   „Egy élet munkája”, „itt nőttem fel”, „ez volt az első lakásom”, „itt születtek a gyerekek”, ilyen gondolatok kavarognak ilyenkor benned, ami teljesen természetes.
   A lényeg, hogy legyen meg a cél, ha betoppan a vevő, tudd, hogy mi lesz utána.
  2. Jogi helyzet feltérképezése:
   A legfontosabb a tulajdoni lap beszerzése. (családi-, iker- és sorház estén a helyszínrajz is). Nem kell földhivatalba menned, ha van ügyfélkapud, ott is le tudod kérni.
   Sajnos sok esetben elfelejtjük levetetni a tulajdoni lapról a már kifizetett banki hitelt, egy elhunyt haszonélvezőt, vagy elfelejtünk feltüntetni egy épületrészt a helyszínrajzon, vagy egyszerűen a hivatal hibázik valamit, amiről fogalmunk nincs.
   Több tulajdonos, haszonélvező esetén javasolt egy valakit megbízni a tulajdonosok közül, és írásos meghatalmazást adni neki, hogy járjon el az eladás érdekében.
   Energetikai tanúsítvány szükséges lesz az adásvételihez, de ezt is előre célszerű megcsináltatni, mivel sokszor ez is befolyásolhatja az ingatlan árat, illetve a felkészültségünket, komolyságunkat mutatja az esetleges vevő előtt.
   Társasház esetén a alapító okiratot, SZMSZ-t, előző évi elszámolást is érdemes beszerezni, ugyanúgy, mint az ingatlanra vonatkozó rezsikimutatást kb. fél-1 évre visszamenőleg.
  3. Ár meghatározása:
   Ha mindent beszereztél, jöhet az ár meghatározása.
   Érdemes először az internetes hirdetési portálokat végig nézni, hogy hasonló ingatlant mennyiért árulnak. Nincs két egyforma ingatlan. De, ha egy lakótelepen van a lakás, ahol szinte egyformák az ingatlanok, ott jó eséllyel lehet meghatározni a kiindulási árat. Befolyásoló lehet a környék, a társasház állapota, az emelet, a lift megléte, a fűtésrendszer, a nyílászárók állapota, az erkély, a fekvés, a közlekedés.
   Határozd meg azt az időt, ami alatt el szeretnéd adni az ingatlant, és ehhez képest lehet egy picit magasabbról indítani a hirdetési árat.Ha kérdésed van egy adott ingatlan eladásával kapcsolatban, vagy nem tudod, hogy merre indulj el, kérj egy személyes konzultációt, mielőtt meghoznál egy drága döntést!

   Magam adom el

Következik… Az eladó ingatlan hirdetése, piacra vitele… Egyedül vagy segítséggel… De mi a segítség? És mire készülj?