1. Újépítésű ingatlan – álom, vagy átok?

Minek nézzünk utána, a lokáció és az árak mellett, mielőtt aláírnánk bármilyen szerződést?

Nézzük meg pontról-pontra, mit ellenőrizzünk:

1. A beruházót

Kérj referenciákat, nézz utána a cégnek! Ingyenesen a www.e-cegjegyzek.hu honlapon találsz információkat.

Fontos, hogy ki a tulajdonos, van-e adóhatósági eljárás ellene, mikor alakult a cég és mekkora tőkével. Ne legyenek illúzióid, ezek a cégek, általában
3 M Ft törzstőkével alakulnak, mivel projekt cégek.
Az is fontos információ, hogy van-e banki finanszírozás a projekt mögött. Ez nem azért érdekes, hogy biztosan legyen lakásod, bármi is történjék, hanem azért, mert a bank körültekintően utánanéz, hogy milyen céget/projektet finanszíroz. Ha bedől egy, a bank által finanszírozott projekt, akkor a bank az első, aki a pénzét visszaveszi.

2. A kivitelezőt

Szintén nem mindegy, hogy a kivitelező milyen tőkeerővel rendelkezik, illetve milyen referenciái vannak, hiszen az ő szakértelme garantálja a minőséget … vagy nem…

3. A szerződést

Az esetek 90%-ában először egy regisztrációs szerződést kötsz, amely egy „jelképes” összeg befizetésével garantálja, hogy tiéd a lakás, és egy meghatározott időn belül adásételi szerződést kell aláírnod.

FONTOS! – Még a regisztráció előtt kérj egy előzetes adásvételi szerződést, tulajdoni lapot, műszaki leírást, és társasházi alapító okiratot!

Nem azért, mert sok lehetőséged lesz módosítani, hanem azért, hogy tisztában légy azzal, mit vállalsz. Az új építésű lakások adásvételi szerződése általában eléggé egyoldalú, a beruházót védi, és nem téged.

Néhány projektnél lehetőség van bizonyos módosításokra, de sajnos nem ez a jellemző. Az ügyvédet is a beruházó adja, van ahol ő is fizeti, van ahol neked kell. Annak, hogy a beruházó ügyvédje készíti el a szerződést, és hogy nem nagyon engednek módosításokat, technikai okai vannak. Egy Társasház alapítása, földhivatali eljárása eléggé bonyolult ügy, nem mindegy, hogy mi, milyen sorrendben kerül be a Földhivatalba, és nehéz lenne követni, ha minden szerződésnek más és más tartalma és feltételei lennének.

4. A műszaki tartalmat

A kisebb projekteknél tapasztalataim szerint eléggé nagyvonalúan kezelik ezt a kérdést. Mindenképpen figyelj arra és tisztázd még az elején, hogy mi az, amit az ár tartalmaz. A társasház egészére valószínűleg nem tudsz befolyást gyakorolni, de a megvásárolt lakásra talán igen.
Járj utána, hogy mit „enged” a beruházó. Hányszor nézheted meg a megvásárolt ingatlant az építkezés alatt? Ha lehet, próbáld ezt a számot megduplázni, és élj is a lehetőséggel. (Ilyenkor van lehetőséged ellenőrizni, hogy valóban úgy, és azt építik Neked, amit megrendeltél)
Utoljára a műszaki átadásnál lesz lehetőséged reklamálni, de csak azokban a kérdésekben, amelyeket írásban lefektettetek.

Szerezz be minél több információt az adott ingatlan műszaki felszereltségéről.

  • Falak: Van-e lehetőség a falak változtatására? Mely falaknál és mennyiért?
  • Ajtók – ablakok: Bejárati és beltéri ajtók, külső nyílászárók minősége.
  • Fűtés: fűtési rendszer típusa, a felhasznált termékek minősége
  • Burkolatok (hideg és meleg burkolat): minősége, választhatósága, nettó ára?

Ha lehet választani, hol? Érdemes előre megnézni, hogy mit kaphatsz a pénzedért az adott üzletben. Lehet-e felár ellenében más burkolatot választani?
Amennyiben a beruházó nem biztosít látványtervet a fürdőszobára, érdemes ezt külön kifizetni. Általában 15-30 ezer forint között elkészítik neked a fürdőszoba szalonban, amely tartalmazza a csempézési tervet is. Ez utóbbi nagyon fontos ahhoz, hogy valóban olyan legyen a végeredmény, amilyet szeretnél.

  • Villamos szerelvények: kapcsolók, konnektorok helyiségenkénti száma, minősége. Van-e lehetőség arra, hogy több konnektort, kapcsolót, lámpát építsenek be és ha igen, mennyiért?
  • Gépészet: fürdőszobai szaniterek minősége, típusa. Van-e lehetőség a változtatásra és mennyiért?
  • Festés: A színes falaknál mekkora felárral kell számolni?
  • Konyha: Ez nagy szívás tud lenni… Akkor is, ha adnak, és akkor is, ha nem. Ha van rá lehetőségetek, tervezzétek meg előre a konyhát, hogy még az építkezés szakaszában oda kerüljenek a vizes csövek, lefolyók, konnektorok, villany kiállások, ahol a helyük van. Később általában már csak nagyon nagy költséggel tudjátok módosítani.A fentiekhez kitartást, és sok TÜRELMET kívánok neked!Ha kérdésed van, egy adott ingatlan vétele/eladása kapcsán, vagy nem tudod, merre indulj el, vagy csak egyszerűen egy ingatlannal kapcsolatos problémát kellene megoldani, kérj személyes konzultációt, mielőtt meghoznál egy drága döntést.